Lentiz MBO Maasland participeert in eerste Europese diertrainers symposium

zeehondHet is oktober in de Algarve. Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden in shorts prima te doen. In samenwerking met Zoomarine Algarve, organiseert het International Association of Avian Trainers and Educaters, onder leiding van Vice President Robin Shewokis haar eerste Europese Symposium. En wat een knaller is dat geweest!

Theorie, vaardigheden en technieken dulden 0,0 foutmarge

45 professionele diertrainers uit 12 landen volgen in het Be Live Village hotel en omliggende dierentuinen 16 workshops op hoog niveau. Het niveau is dermate hoog dat ik snel grote stappen moet maken om de aangeboden informatie me eigen te maken. Het scheelt nogal of je, zoals ik, meestal met gedomesticeerd dieren werk, of dat je met niet-gedomesticeerde werkt zoals de meeste van mijn internationale collegae. De gehanteerde theorie, vaardigheden en technieken dulden een 0,0 foutmarge, wat betekent dat je uiterst alert moet zijn. Het zal nog jaren duren voordat er een vertaalslag gemaakt zal worden naar het huisdierenplatform. Dus dicht bij het vuur zitten heeft zeker zijn voordelen. De kennis die ongetwijfeld sneller in zal dalen in het Lentiz onderwijs, maar ook het netwerk is van onschatbare waarde. Denk hierbij aan internationale stages.

Gelukkig werkt mijn Engels nog uitstekend en kan ik snel inhaken. De 16 workshops gaan voornamelijk over training, werken met gemengde diergroepen, trainingspellen, interactief voeren, de kracht van herhaling, vertrouwen, managen van probleem gedrag, gedrag verrijking, werken met telemetrie, huisvesting en zorg voor nakomelingen.

De enige professionele diertrainer-organisatie ter wereld

Omdat de ster die op zondag een workshop zou geven verhinderd is om te komen (Steve Martin) , op dat moment houdt een orkaan van de hoogste categorie, Matthew, huis in Florida, zijn alle vluchten vanuit Florida geannuleerd. Steve moet zijn 200 dieren in schuilkelders onderbrengen. Jammer, maar er is gelukkig goed nagedacht over een alternatief programmaonderdeel.

Van oorsprong is de IAATE opgezet voor trainers met vogels. Eigenlijk is IAATE de enige professionele diertrainer-organisatie ter wereld. Alleen maar vogels zijn het al lang niet meer. Ook zeezoogdieren, landzoogdieren en vissen vallen onder de hoede van IAATE. De sprekers en deelnemers komen dan ook vanuit alle disciplines.

Een goede training of een narcose?

De Workshops werpen hun vruchten af. Iedereen spreekt na het diner nog uren na over het geleerde en de eigen ervaringen. Het mooie is dat de sprekers ook de hele avond aanwezig blijven om vragen te beantwoorden. Bezoeken aan diverse ZOO’s bieden de mogelijkheid achter de schermen te kijken bij diertrainingen van verschillende diergroepen; dolfijnen, zeeleeuwen, kromsnavels en roofvogels. Ook zijn we welkom bij dierklinieken, gespecialiseerd in exoten en ervaren we het belang van training, in verband met medische onderzoeken. Liever een goede training voor medisch onderzoek dan een narcose.

Voor de puristen: de namen van de sprekers kan je natuurlijk altijd bij me opvragen, zo ook de aantekeningen van de workshops. En of er nog wat gelachen is deze week…?

De taal van dieren

Zet 45 diertrainers bij elkaar, die dezelfde taal spreken (die van dieren). Mensen die aan een half woord genoeg hebben, die creatief zijn, snel zijn in denken en doen, en zich vooral niet schamen om gek te doen.

Als al het leren met zoveel plezier gepaard gaat en de lesstof zo goed is, de locaties perfect gekozen, het programma op niveau is, dan gaat het leren eigenlijk vanzelf. Alleen dit gegeven is al de moeite waard. Bovendien is mijn creatieve accu weer zover opgeladen dat ik overloop van nieuwe ideeën.

Ik zeg: zeker voor herhaling vatbaar, eigenlijk een must voor trainers!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Charlie Bosch schreef:

    Goed vertrouwen en een innige band, samen veel tijd doormaken en verschillende ervaringen. Leren hoe jij en je mede-beest gedragen bij het willen van iets. Een andere kant op, het willen van teder rustmomentje of het oneens zijn. Alles kan bij het samenwerken met je partner niet alleen een circusact maar ook ontspannen!

    Ikzelf heb vele ervaringen met het zonder lijn naar buiten gaan met mijn kat Boomer. Vele dagen zijn we samen op pad geweest en hij had een uitzonderlijk groot bekend terrein. De overstap naar zelfstandig wonen in Maassluis heeft ons niet tegengehouden. de waterweg is ontdekt en nog meer tripjes zullen volgen!

    Succes met het meedoen aan dit nieuwe spektakel, ik zou graag leren Hoe mijn kat en ikzelf elkaar beter kunnen begrijpen. Echter blijft het bij een vrijetijdshobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NederlandsEnglish