MBO Maasland studenten scheren de koeien

Koeien scheren? Je hebt er wellicht nog nooit van gehoord. Een schaap of een hond is veel bekender. Maar wist je dat bijna alle koeien geschoren worden op het moment dat de koeien de stal in gaan?

Waarom worden die koeien geschoren?

Jaarlijks worden er door de eerstejaars leerlingen koeien geschoren. Ze leren zo hoe je met een koe omgaat en natuurlijk ook met het scheerapparaat. Dit jaar was het in week 45 en 46 zover, de leerlingen van het eerstejaars dierverzorging en paraveterinair hebben koeien geschoren bij boer Nel en bij boer Suiker beiden te Maasland. Maar waarom worden die koeien geschoren? In het najaar hebben koeien meestal een dikke vacht. De koeien gaan dan dag en nacht op stal. Meteen na het opstallen (meestal in november) worden de koeien geschoren. Soms worden de koeien helemaal geschoren. Op andere bedrijven wordt er maar een deel van de koe geschoren.

Een koe scheer je om verschillende redenen:

  • De koeien blijven schoner;
  • Ze kunnen beter hun warmte kwijt;
  • Er is minder kans op huidparasieten, zoals schurftmijten en luizen;
  • Het oogt beter.

Aan een geschoren uier blijft minder vuil zitten. Het is dus ook hygiënischer bij het melken.

De koeien vinden het prettig

De studenten kregen in week 44 de instructie. Hoe moet je nou een koe scheren welk materiaal heb je nodig en hoe zet je een scheerapparaat in elkaar? Na de uitleg kon de planning gemaakt worden, de klassen werden opgesplitst en er werd een rooster gemaakt. In de twee weken koeien scheren kwamen alle eerstejaars studenten aan de beurt. Voor sommige studenten die nog nooit een koe hadden aangeraakt was het spannend, anderen hadden het al eerder gedaan en konden vlot aan de slag. Het scheren gebeurt met een groot, elektrisch scheerapparaat. Aan de bovenkant van het apparaat zit de kop waarin twee messen passen. Het scheren doet de koeien geen pijn, ze vinden het zelfs prettig.

Steeds sneller

Natuurlijk hoort bij het scheren ook het schoonmaken van de koe, dus de koe werd lekker geborsteld. Eerst maar eens alle viezigheid eraf halen. Daarna werden de verlengsnoeren uitgerold en konden de studenten aan de slag met de eerste koe. De eerste koe die geschoren werd duurde bij de meeste studenten een uur, daarna kregen ze de smaak te pakken. De spanning was eraf en de studenten wisten wat er van ze werd verwacht. De tweede en de derde koe gingen al een stuk sneller.

Een kalfje geboren

Regelmatig werd er aan het einde van de praktijkmiddag koeienscheren gevraagd: mevrouw, wanneer gaan we dit weer doen? De koeien worden natuurlijk maar één keer per jaar geschoren dus de volgende keer zal wellicht op een stage zijn die de studenten gaan lopen. De halve klas van DV1G4 kreeg tijdens het scheren nog een andere ervaring. Er werd op het moment dat ze aan het scheren waren een kalfje geboren. Vakkundig werd hierbij de navelstreng schoongemaakt en het kalfje droog in het stro gelegd. Voor de leerlingen natuurlijk een super ervaring.

Een koe mee naar huis?

Aan het einde van zo’n dag moeten de machines natuurlijk schoongemaakt worden, dit gebeurd met water, een tandenborstel en een droge doek. IJverig zitten de studenten dan in een kring om alle machines netjes voor de volgende groep achter te laten. Ook moeten de verlengsnoeren en al het haar uit de stallen worden gehaald. Gezamenlijk werken de studenten door om zo alle materialen schoon te maken en de stal netjes achter te laten. Ondanks het zware werk (een scheerapparaat is vrij zwaar), was het resultaat het waard. Zo was er een student die met trots vertelde: Ik vond het aan het begin eng, maar uiteindelijk wil ik de koe mee naar huis nemen.

Klaar voor de winter

Aan het einde van de praktijkmiddag gingen de leerlingen, met geurige kledij, op huis aan. Sommige met de bus (sorry medepassagiers), anderen met de auto of de fiets. Aan het einde van de week kunnen we stellen dat alle koeien geschoren zijn en klaar zijn voor de winter. Heerlijk in de knusse stal, wachtend tot het voorjaar begint en de koeien weer naar buiten mogen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NederlandsEnglish